PES&FIFA Forum

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Zapraszamy na nowe forum! Wiêcej info na PW!
Update: 6/11/2012

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dlaczego nie lubimy... Barcelony.  (Przeczytany 16297 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Plumber.
Administrator
Pi³karz III ligi

Wiadomo¶ci: 105

Manchester United - One Love!

Zobacz profil WWW
« : Lipiec 17, 2012, 13:07:53 »

Dlaczego... nie lubimy Barcelony?

Dla jednych graj± galaktyczny futbol. Innym graj± na nerwach. Ca³kiem niecelowo Barcelona sta³a siê jedn± z najbardziej kontrowersyjnych dru¿yn ostatnich dziesiêcioleci. "Duma Katalonii" to temat nieustannych sprzeczek. K³óc± siê wszyscy. Laicy, pury¶ci, kibice Manchesteru United, kibice Pelikana £owicz. Ale... dlaczego tak naprawdê nie lubimy Barçy?

Bo... media.

Wydaje mi siê, ¿e nienawi¶æ do Barcelony, to tak naprawdê nienawi¶æ do pismaków z quasi-powa¿nych portali czy gazet. Bo to mass media wytworzy³y obraz niezniszczalnej i potê¿nej Barçy, obraz, którego nie potrafimy ¶cierpieæ. Jakkolwiek kto¶ móg³by powiedzieæ, ¿e to ca³kiem s³uszna opinia, bo Mistrzowie Hiszpanii graj± piêknie dla oka (¿e co? Ale o tym pó¼niej) i zdobywaj± trofea, ale ja mówiê kategoryczne: gówno prawda. Barça ma wiele przywar, a media próbuj± je tuszowaæ.

¦miaæ mi siê chce, gdy s³yszê, ¿e "Duma Katalonii" to najlepsze dru¿yna wszech czasów. Ale gdzie s± argumenty? ¯e ³adnie graj±? Na Boga, a kto pamiêta, jak gra³a "Mechaniczna Pomarañcza"? Ja wiem tyle, ¿e by³a to prawie idealna machina. I tyle. Nie ma ¿adnego porównania, bo nikt nie jest w stanie oceniæ gry ka¿dego pojedynczego zespo³u w danym przedziale czasowym na przestrzeni dziesiêcioleci. A trofea? To nic nadzwyczajnego. Dwa mistrzostwa, Puchar Hiszpanii i Liga Mistrzów. Od sezonu 2008/09, bo wcze¶niej chyba nie by³o mowy o dru¿ynie wszech czasów. Manchester United w roku 1999 zdoby³ Potrójn± Koronê. Przez dwa kolejne sezony do³o¿y³ dwa mistrzostwa kraju. Sukcesy porównywalne. A co z Realem, który w latach 1956-60 zdobywa³ Puchar Europy 5 razy z rzêdu? Barcelona potrafi przebiæ to osi±gniêcie? Nie s±dzê. Poza tym, sam fakt próby tytu³owania Barçy jako najlepszej dru¿yny ¶wiata ever na podstawie ledwie sezonu czy dwóch zakrawa na ¶mieszno¶æ.

Bo... Doktor Jekyll i Mr Hyde.

I tu znowu doczepiê siê redaktorów. Mam wra¿enie, ¿e Ronaldo w Polsce czy w Hiszpanii jest traktowany jako straszliwy Pan Hyde, natomiast biedny, kurduplowaty Messi to nieskazitelny i szlachetny Doktor Jekyll. Bo s³ysza³ gdzie¶ kto¶ g³os krytyki skierowany w stronê Argentyñczyka? Ja nie. Natomiast Ronaldo opluwa siê za wszystko. Przyk³ad pierwszy: zagranie plecami w meczu przeciwko Atlético. Co w tym takiego strasznego? Gdyby to Messi poda³ plecami, redaktorzy rozp³ywaliby siê nad jego wizj± gry, technik± i cudownym u³o¿eniem krêgos³upa, natomiast Ronaldo zosta³ nazwany... prowokatorem. ¯a³osne.

Drugi przyk³ad, bardziej ¶wie¿y. W ostatnim meczu ligowym obroñcy Levante wyszli z w³asnego pola karnego. Jeden z nich przewróci³ siê po kontakcie z graczem "Królewskich", ale jego kolega z dru¿yny gra³ dalej. Po chwili straci³ futbolówkê. Przej±³ j± Diarra, odegra³ do di Marii, który sta³ tu¿ przy linii i tu¿ przy zwijaj±cym siê z bólu pi³karzu Levante. Mimo wszystko poda³ do czaj±cego siê przed polem karnym Ronaldo, który uderzy³ z dystansu. Strza³ niegro¼ny, ale na Portugalczyka od razu spad³a fala krytyki: prostak i cham, który nie uznaje zasad fair play. A ¿e gracz Levante gra³ dalej, a ¿e zanim pi³ka trafi³a do Portugalczyka to mia³o j± dwóch pi³karzy Realu...? Co tam. Ronaldo jest z³y, Messi jest dobry. I basta, na pohybel tym wszystkim, którzy ¶miej± uwa¿aæ inaczej.

Bo... antyfutbol.

Broniæ bramki mo¿na na dwojaki sposób. Albo j± murowaæ, jak zrobi³ to Inter, albo nie oddawaæ pi³ki przeciwnikowi, jak robi to Barça, tudzie¿ jak robi³a to Hiszpania podczas wygranego Mundialu. Mo¿e dla niektórych te bezcelowe, krótkie i szybkie podania s± ekscytuj±ce, ale wytrwa³ym polecam sprawdziæ, ile z nich jest zagrywanych do ty³u lub wszerz boiska. Kiedy ogl±da³em Hiszpanów podczas Mistrzostw ¦wiata, potrafi³em zasn±æ podczas meczu. Nie ¿artujê, fina³ ogl±da³em budz±c siê co chwilê. Dla mnie to by³a po prostu powolna ¶mieræ futbolowego piêkna. Setki podañ i zero akcji. Flaki z olejem, wola³bym poogl±daæ partyjkê szachów w wykonaniu Kasparova. Pewnie by³oby ciekawiej.

Bo... hipokryzja.

Kiedy Chelsea kupi³a Fernando Torresa, zarz±d "Dumy Katalonii" z oburzeniem stwierdzi³, ¿e to nienormalne, by wydaæ 50 milionów na jednego zawodnika. Hm, chce mi kto¶ przypomnieæ, ile Barcelona zap³aci³a za Villê? Lepiej, powie mi kto¶, ile kosztowa³ Ibrahimoviæ? A ile Dmytro Anatolijowycz Czyhrynski, który w barwach Blaugrany mia³ okazjê pograæ a¿ jeden sezon? Jak to mówi±: nie pamiêta³ wó³, jak cielêciem by³.

Bo... hipokryzja 2.

Czyli inaczej: angielscy z³odzieje. Pique i Fàbregas. Jak w ogóle Manchester United i Arsenal ¶mieli zakontraktowaæ pi³karzy w tak m³odym wieku? Hm, mo¿e dlatego, ¿e Barcelona nie widzia³a w nich potencja³u i nie zrobi³a NIC, ¿eby ich u siebie zatrzymaæ? Mam wra¿enie, ¿e nawet teraz, w tym ogniu krytyki, Ferguson skoczy³by w... ogieñ (sic!), byleby zatrzymaæ Bebe na Old Trafford. Alex prezentuje ca³kiem inne podej¶cie, je¶li idzie o wychowanie m³odzie¿y. Barça woli oddaæ, a potem odkupiæ. Nawet za 50 milionów, bo tyle proponowali za Fàbregasa (ale 60 milionów za Torresa?! Toæ to szaleñstwo, panie Abramowicz!). Zreszt±, je¶li United i Arsenal to nieetyczni z³odzieje, to jak Barcelona wyt³umaczy siê z transferu Messiego? Nijak, bo to te¿ by³ gówniarz. I te¿ go wykradli.

Bo... wiêcej ni¿ klub, czyt. zraszacze.

Less than a club. Takie transparenty wystawili na ¶wiat³o dzienne kibice "Kanonierów" rok temu. Ca³a ta otoczka "wiêcej ni¿ klubu" jest co najmniej ¶mieszna. "Duma Katalonii" to miejsce jak ka¿de inne. Ja nie widzê w Barcelonie niczego nadzwyczajnego. Jest manager, jest sztab szkoleniowy, s± pi³karze i jest zarz±d. Teraz jest ju¿ nawet sponsor na koszulkach. Wiêc o co chodzi? Swoj± klasê Barça pokaza³a po rewan¿owym spotkaniu z Interem. Wiêcej ni¿ darmowy prysznic to pewnie to, o czym marzyli pi³karze Mourinho po wyeliminowaniu "wiêcej ni¿ klubu".

Bo... Guardiola.

Gdy czytam, ¿e Pep Guardiola to najlepszy trener ¶wiata, mam ochotê i¶æ na bazar i kupiæ bazookê. Oto cz³owiek, który dosta³ gotowy sk³ad, dosta³ asystenta, który opracowa³ skuteczn± taktykê. A przy tym bawi siê w filozofa, co niejednokrotnie powtarzali pi³karze Barçy. Ten go¶æ nie dorasta do piêt Fergusonowi, Wengerowi czy Mourinho. W zasadzie, w szeregu stoi bardzo daleko. Swój taktyczny geniusz pokaza³ w spotkaniu z "Kanonierami", kiedy zdecydowa³ siê na niecodzienne 4-6-0. Lubi, jak widaæ, ch³opak eksperymentowaæ.

Bo... Busquets.

Kibic Barçy powie: Ronaldo to nurek. A ja powiem: Busquets to genialny aktor. Talentem przebi³ nawet Justina Biebera, który dopiero zaczyna swoj± drogê na szczyt. Oskar? Kto wie, mo¿e w tym roku.

http://www.youtube.com/watch?v=eDrV7qw9LM0&feature=player_embedded

Bo... ³awka.

Wyobra¼cie sobie Barcelonê w Premier League. Wystarcz± dwie kontuzje. Barça nie ma ³awki. Ma puste krzese³ka. To dru¿yna 11 zawodników i od zawsze zachodzê w g³owê, jakim cudem fala kontuzji omija ich tak szerokim ³ukiem. W Anglii prawie ka¿da dru¿yna zmaga siê w trakcie sezonu z kilkoma lub kilkunastoma kontuzjami, czasem na obronie musi wystêpowaæ dwóch defensywnych pomocników, za¶ Blaugrana dalej ¶miga sobie jedn± i tê sam± jedenastk±, i maj± siê dobrze. To chyba podkre¶la tylko, jak bardzo sêdziowie oszczêdzaj± Kataloñczyków i temperuj± zarodki brutalnej gry.

Bo... sezonowcy.

Czyli ca³a banda debili, dzieciaków, którzy nie maj± pojêcia o futbolu, a Barcelonie bêd± kibicowaæ do momentu, a¿ wreszcie strac± mistrzostwo Hiszpanii, lub, nie daj Bo¿e, przez dwa sezony z rzêdu nie siêgn± po Ligê Mistrzów. Nie chcê oczywi¶ci generalizowaæ, ale, w szczególno¶ci w Internecie, kibice Barçy przedstawiaj± siê jako bezmózgie zombie, które potrafi± jedynie w kó³ko powtarzaæ, jaki to Boski Leo jest boski, albo jaki to Pep jest genialny. Plugawe robactwo, którego nie da siê wypleniæ. Jak to robactwa.

Bo... tak i ju¿.

Je¶li to nie wystarczy³o, poddajê siê. Barcelona to dla mnie uosobienie ¶miechu wartego futbolowego burdelu na kó³kach, gdzie rz±dzi hipokryzja i ob³uda. Media manipuluj±, sêdziowie gwi¿d¿± (Pinto te¿, on to lubi), Pep dumny i blady. Nienawidzê wielu klubów, ale Barcelona ma to zaszczytne miejsce. I, ani podobno piêkna gra, ani sukcesy, ani uznanie w±tpliwej klasy ekspertów nie zmieni mego zdania.

Visca El Farsa!   

¬ród³o: manusite.pl - artyku³ nie ma na celu obra¿enie prawdziwych kibiców Barcelony.

\\\"Dobry gol to taki, który jest zarazem piêkny i wa¿ny" - Eric Cantona.
PortoFan
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2012, 13:35:23 »

Wiadomo dlaczego ich kontuzje omijają, bo grają w beznadziejnej lidze hiszpańskiej, gdzie 2 druzyny odstają od innych, co jest spowodowane niesprawiedliwym podziałem z praw telewizyjnych.
A Torres na pewno bardziej się sprawdził niż Ibra w Barcy (sam Torres wpakował gola Barcelonie i wyeliminował ją z LM), a Ibra? Jeszcze że oddali lepszego od niego Eto'o, to jeszcze dopłacili. Już nie wspomnę jak płakali, że Real wydał 90 mln na C. Ronaldo.
PS. Co do tego mają kibice Pelikana Łowicz? Z kim mają się kłócić i o co? Chichot
Jaxok
Newsman.
Król Strzelców
*

Wiadomo¶ci: 246

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2012, 13:44:34 »

Ciekawy artyku³, z niektórymi rzeczami siê zgodzê, a inne wy¶miejê.
Barcelona nie jest dru¿yn± najlepsz± dru¿yn± wszechczasów, ale jest takim klubem który mo¿e zmieniæ bieg historii pi³ki. Przyk³ad? Niscy pi³karze. Jeszcze kilka lat temu "karze³' = s³aby grajek. Teraz? "Karze³" jest obecnie najlepszym pi³karzem na ¶wiecie, jak nie i w historii futbolu. Ale tutaj nie którzy mi powiedz±, a co on robi w Argentynie? Jak gra bez Xaviego i Iniesty? Ba! On nie odejdzie z Barcelony, bo nikt nie bêdzie mu dogrywa³ pi³ek! W Argentynie gra zupe³nie inn± rolê ni¿ w "Dumie Katalonii", w swojej reprezentacji gra "Xaviego". Bo kto inny ma rozgrywaæ tam akcje? Przereklamowany Pastore? Albo emeryt Riquelme? Bigilia czy mo¿e kto¶ jeszcze inny? Nie, tutaj na tej pozycji w Argentynie debet. Nie ma nikogo godnego, ¿eby pe³niæ t± rolê. Wiêc tutaj cofaj±c Messiego do linii pomocy jest nawet dobrym posuniêciem, ba! Najlepszym. Z przodu nikt siê nie traci (Aguero, Higuain, Tevez, di Maria), a zyskuje bardzo du¿o w tym aspekcie gry. Jest to te¿ wyt³umaczenie na pytanie drugie. Pytanie trzecie dotycz±ce Messiego w innym klubie. Naj³atwiej wyt³umaczyæ to tak. Messi zyjê w symbiozie z Barc±, Barca ¿yje w symbiozie z Messim. Barca nie jest tym samym bez Leo, Lionel nie jest tym samym pi³karzem bez Blaugrany. Wystarczy popatrzeæ na bramki Messiego, gdyby nie one Barcelona by³aby w do³ku. Przecie¿ tylko Messi regularnie strzela gole, a drugi najlepszy strzelec dru¿yny z Hiszpanii to Alexis (?) z 12-15 bramkami w sezonie przy 72 Messiego. Co¶ jest nie tak.

Ale gdybaj±c co by by³o gdyby Barcelona gra³aby w Anglii jest bezsensowne. Wtedy zapewne mia³aby szersz± kadrê, wy¿szych zawodników. U¶miech
Powracaj±c jeszcze do tematu Busquetsa. Niech mi kto¶ poka¿e inn± symulacjê Serio. U¶miech I nie liczy siê mecz Real - Barca w Champions League, bo ca³y ten mecz by³ lekk± parodi± Du¿y u¶miech

I chyba mam ju¿ temat na potencjalny felieton. U¶miech I takie pytanie, ja mogê sobie co¶ napisaæ i wstawiæ czy kto¶ to musi zaakceptowaæ U¶miech
?

W ogóle to ca³y pi³karski ¶wiat jest taki biedny, ¿e Barcelona istnieje :'(.
Plumber.
Administrator
Pi³karz III ligi

Wiadomo¶ci: 105

Manchester United - One Love!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2012, 13:45:40 »

Mo¿esz wstawiaæ U¶miech.

\\\"Dobry gol to taki, który jest zarazem piêkny i wa¿ny" - Eric Cantona.
Jaxok
Newsman.
Król Strzelców
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2012, 13:49:35 »

Pierwszy wstawiê z innej strony, a drugi sam napiszê Mrugniêcie

Row³erek
Zakochany, miszczu...
Pi³karz Ekstraklasy
**

Wiadomo¶ci: 197

Vatos Locos Clan...!!

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2012, 13:52:23 »

A artyku³em siê zgodzê.
Ale ja nienawidzê obu klubów (Real i Barca) - dla mnie s± to przereklamowane kluby, gdyby by³o to Premier League, to zajmowali by oni, miejsce w ¶rodku tabeli. Liga Hiszpañska opiera siê tylko na tych dwóch zespo³ach, reszta jest zbêdna..
Liczê, ¿e Deportivo, Valencia, b±d¼ Villarreal przerwi± dominacje tych klubów...

[ url = http://<link do kariery>] [img ] link do obrazka [ /img] [ /url]
ExTRemE
Pi³karz II ligi
**

Wiadomo¶ci: 147

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2012, 13:52:53 »

Jeszcze kilka lat temu "karze³' = s³aby grajek. Teraz? "Karze³" jest obecnie najlepszym pi³karzem na ¶wiecie, jak nie i w historii futbolu.
?
I tak Pele najlepszy w historii i nic tego nie zmieni  U¶miech

barthez.
Moderator Globalny
Pi³karz Ekstraklasy

Wiadomo¶ci: 199

"C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2012, 13:54:19 »

Liczê, ¿e Deportivo, Valencia, b±d¼ Villarreal przerwi± dominacje tych klubów...
Villarreal czasem nie spad³ z ligi? Ostatnio to nie jest ta sama dru¿yna. Jak ju¿ to Valencia, Atletico...
Row³erek
Zakochany, miszczu...
Pi³karz Ekstraklasy
**

Vatos Locos Clan...!!

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2012, 13:55:29 »

Barthez - Czy ja napisa³em, ¿e maj± przerwaæ t± dominacje w tym roku?
Równie dobrze mog±, j± przerwaæ za 3 lata..

Jeszcze kilka lat temu "karze³' = s³aby grajek. Teraz? "Karze³" jest obecnie najlepszym pi³karzem na ¶wiecie, jak nie i w historii futbolu.
?
Dla mnie, nie jest on najlepszy Mrugniêcie

Shoushan
Moderator Globalny
Pi³karz Ekstraklasy

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2012, 13:56:07 »

najlepszym pi³karzem na ¶wiecie, jak nie i w historii futbolu

Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot

barthez.
Moderator Globalny
Pi³karz Ekstraklasy

Wiadomo¶ci: 199

"C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2012, 13:58:38 »

Z tak± gr± to nie przerw± jej za 10 lat.
Row³erek
Zakochany, miszczu...
Pi³karz Ekstraklasy
**

Vatos Locos Clan...!!

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2012, 14:00:26 »

te¿ przy tym j**b³em Chichot

Z tak± gr± to nie przerw± jej za 10 lat.
Nie takie cuda, siê zdarza³y..

Â¥ï®åÇkÖº
VIP
Pi³karz IV ligi

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2012, 14:05:44 »

Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Dlaczego? Bo zdoby³ trzy z³ote pi³ki, a powinien zdobyæ góra dwie? Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot
Jaxok
Newsman.
Król Strzelców
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2012, 14:18:30 »

?
http://polones.bloog.pl/id,6522123,title,Tysiak-Pelego,index.html?ticaid=6ed25
Odsy³am tutaj Mrugniêcie
Co nie zmienia faktu, ¿e by³ to wielki pi³akrz.
A artyku³em siê zgodzê.
Ale ja nienawidzê obu klubów (Real i Barca) - dla mnie s± to przereklamowane kluby, gdyby by³o to Premier League, to zajmowali by oni, miejsce w ¶rodku tabeli. Liga Hiszpañska opiera siê tylko na tych dwóch zespo³ach, reszta jest zbêdna..
Czyta³e¶ moje wypociny? Nie mo¿na tutaj "przenosiæ" zespo³ów z ligi do ligi, nie da siê tego porównaæ i gdybaæ, to jest po prostu debilne. U¶miech

Powiedz mi dlaczego nie? Czy po prostu jest to jaka¶ bariera która, ¿e kibicuje siê drugiej dru¿ynie i nie mo¿na powiedzieæ i prze³kn±æ ¿e kto¶ jest lepszy? W tym sezonie Real wygra³ ligê wiêc w tym aspekcie s± lepsi i nic nie mo¿e to podwa¿yæ. Czy to znaczy, ¿e nie lubiê Realu upowa¿nia mnie do tego, ¿eby mówiæ, ¿e Ronaldo jest s³aby? Albo Casillas? To s± wspaniali gracze, ale Messi obecnie jest najlepszy. Mój kolega który nienawidzi Barcelony, kibicuje Interowi i Realowi powiedzia³ mi otwarcie, ¿e nigdy nie przyzna i¿ Argentyñczyk jest lepszy ni¿ Ronaldo, bo nie lubi go. Ja mogê nie lubiæ np. PL, ale mówi±c, ¿e jest gorsze od nas i zupe³ny brak respektu do nich jest ¶mieszne.

Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Dlaczego? Bo zdoby³ trzy z³ote pi³ki, a powinien zdobyæ góra dwie? Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot Chichot
Wiesz jak dla ciebie wyznacznikiem jest ilo¶æ Z³otych Pi³ek to nawet nie ma co dyskutowaæ. Powiedz mi czy Xavi, Casillas, Bergkamp, Henry i wiele innych wielkich pi³karzy dostali t± nagrodê? Nie. A czy byli wielcy? Tak. I powiedz mi gdzie tak napisa³em "Messi jest najlepszym zawodnikiem w histori, bo dosta³ 3 Z³ote Pi³ki z rzêdu."?

Shoushan
Moderator Globalny
Pi³karz Ekstraklasy

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2012, 14:22:52 »

Powiedz mi dlaczego nie? Czy po prostu jest to jaka¶ bariera która, ¿e kibicuje siê drugiej dru¿ynie i nie mo¿na powiedzieæ i prze³kn±æ ¿e kto¶ jest lepszy? W tym sezonie Real wygra³ ligê wiêc w tym aspekcie s± lepsi i nic nie mo¿e to podwa¿yæ. Czy to znaczy, ¿e nie lubiê Realu upowa¿nia mnie do tego, ¿eby mówiæ, ¿e Ronaldo jest s³aby? Albo Casillas? To s± wspaniali gracze, ale Messi obecnie jest najlepszy. Mój kolega który nienawidzi Barcelony, kibicuje Interowi i Realowi powiedzia³ mi otwarcie, ¿e nigdy nie przyzna i¿ Argentyñczyk jest lepszy ni¿ Ronaldo, bo nie lubi go. Ja mogê nie lubiæ np. PL, ale mówi±c, ¿e jest gorsze od nas i zupe³ny brak respektu do nich jest ¶mieszne.

Ale czy ja powiedzia³em, ¿e Messi jest s³aby? Chodzi mi o to, ¿e twierdzenie ¿e Messi jest najlepszym pi³karzem wszech czasów mija siê z celem. Ogl±da³e¶ jak gra³ Zidane? Maradona? Pele? Cz³owieku. Porównaj sobie do nich Messiego.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 18 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher nielegalnewyscigi uslugiminecraft off-road4x4wiki bross-