Polski Ultras - z³y Ultras
Bardzo mnie boli to co widzê w internecie, prasie i telewizji. Czêsto widzê teksty m±drych g³ów o tym jacy to ultrasi s± ¼li, je¿eli kto¶ siedzi w kotle na Bu³garskiej, na ¯ylecie na £azienkowskiej czy Oporowskiej na Ma¶licach, mówi siê ¿e oni to s± bandyci. Niedawno czyta³em artyku³ - Dwóch kibiców ¦l±ska Wroc³aw zrobi³o awanturê w tramwaju. By³y tam miêdzy innymi takie informacje ¿e "bandyci" byli pod wp³ywem alkocholi i te¿ byli pseudokibicami ¦l±ska (stwierdzono to po tym ¿e mieli szaliki, a pseudokibice = ultrasi,tak to mo¿na by³o wywnioskowaæ z artyku³u), czy wy to rozumiecie? Je¿eli jeste¶ napity i masz na sobie szalik swojego ukochanego klubu to wiedz ¿e jeste¶ pseudokibicem. Ale teraz ogólnie o ultrasach
Kim oni s±? My¶lê ¿e tak po krótko mo¿na powiedzieæ kim w ogóle s± ultrasi. Jest to grupa (dosyæ du¿a) osób które odpowiadaj± za doping, oprawy meczowe na danym stadionie. Takie nazwy jak Wiara Lecha czy Ultras Silesia nie powinny byæ nikomu anonimowe. Czêsto dziêki nim ludzie przychodz± na stadiony, czêsto te¿ to dziêki nim co¶ ciekawego siê dzieje na stadionie. Bo wszyscy wiemy jak to z tymi meczami w naszej ekstraklasie jest. Oni kochaj± swoje kluby, czêsto gdy danemu klubowi nie idzie, to tylko dany m³yn, kocio³ itp jest pe³ny ludzi. Wierz± ¿e dziêki ich dopingowi dru¿yna bêdzie graæ lepiej, nie boj± siê te¿ przeciwstawiæ decyzjom zarz±du, potrafi± wej¶æ na trening i potrz±¶æ dru¿yn± gdy nie idzie. Czêsto te¿ sami pi³karze mówi± ¿e gdyby nie oni to by im tak dobrze nie sz³o.
Ale nie tylko samym klubem ¿yj±. Czêsto w ich oprawach s± elementy patriotyczne, bez problemu mo¿na znale¼æ oprawy o ¿o³nierzach wyklêtych, czy o wa¿nych historycznych postaciach.
Co wiêc z nimi nie tak Szczerze, z nimi jest wszystko ok. Wed³ug mnie problem jest z mediami, z w³adzami - rz±dem jak i PZPN. Ultrasi s± niewygodni dla w³adz poniewa¿ czêsto maj± swoje zdanie, nie boj± siê mówiæ wprost co s±dz±. Je¿eli rz±d im siê sprzeciwi to oni bêd± walczyæ - ale nie przemoc±, ale innymi sposobami jak flagami czy pie¶niami (donald matole..)
Teraz problemem jest to, ¿e obecnych ultrasów ³±czy siê z pseudokibicami którzy tylko bij± siê po mordach i wyrywaj± krzese³ka, mimo ¿e teraz ju¿ o ustawkach prawie nie s³ychaæ, to ci±gle siê wpaja spo³eczeñstwu ¿e oni s± niebezpieczni, czêsto wulgarni i bez powodu mog± ciê obiæ.
Ale wcale tacy czy¶ci nie s± Mówi siê ¿e w s³oju miodu znajdzie siê ³y¿ka dziegciu. Tak te¿ jest i w tym przypadku, pisa³em wcze¶niej ¿e nie s³yszy ju¿ siê o ustawkach, ale wci±¿ do takowych dochodzi, niektórzy mówi± ¿e fanatycy s± wulgarni i ¿e boj± siê wzi±æ swoje 10-13 letnie dziecko na stadion - niby jest to prawda, ale chodzê do szko³y wiêc wiem ¿e w podstawówkach dzieci maj±ce po 8-9 lat potrafi± tak przeklinaæ, ¿e ja do niedawna takich s³ów nie zna³em. Bardzo rzadko ale te¿ jednak dochodzi do sytuacji, jak np ta gdy reprezentacja gra³a w Poznaniu i szef Wiary Lecha oplu³ kobietê bo ta przysz³a (nie¶wiadoma) na stadion gdzie jest kocio³ w stroju reprezentacji. Wg mnie mimo ¿e takie sytuacje s± rzadkie to nie mog± mieæ prawa bytu.
Atmosfera Euro Czêsto s³yszê zachwyty jaka to atmosfera by³a na euro, jak± to wspania³± oprawê zrobili Rosjanie - nagle PZPN obudzi³ siê z rêk± w nocniku, bo wszyscy zachwycali siê wy¿ej wymienion± sektorówk± Rosjan, a u nas nie by³o nic. Niestety tak to jest jak siê chce walczyæ z ultrasami, chce ich siê wygoniæ ze stadionów bo s± ¼li. Osobi¶cie twierdzê ¿e atmosfera na Euro te¿ nie by³a jaka¶ niesamowita (tylko Irlandczycy mnie zaskoczyli pozytywnie), tak wiêc te¿ zachwytu jakiego¶ nie odczuwam. Szkoda ¿e przepisy na to nie pozwalaj±, ani nikt o tym nawet niechce my¶leæ, ale gdyby wspó³pracowaæ jakby z ultrasami, daæ im mo¿liwo¶ci, aby mogli za³atwiaæ legalnie pirotechnikê, z zaufanych ¼róde³. Tak wiem ustawa o imprezach masowych itp. wiêc musia³a byæ inicjatywa z sejmu. Ale ultrasi to m±drzy ludzie, i je¿eli tylko by³y by chêci ze strony w³adz to by na pewno skorzystali.
Jurek, id¼ lepiej rêczniki w Realu podawaæ I tak na zakoñczenie, co¶ ode mnie do pana Dudka Jurka (wiem ¿e i tak tego nie przeczyta) Panie Jurku, anglicy mogli pogoniæ ultrasów z tamtych stadionów, bo tam jest piêkna pi³ka i ludzie chc± ogl±daæ, ale je¿eli u nas ich nie bêdzie to kilka tysiêcy osób mniej na stadionie bêdzie, a na to nasze kluby nie mog± sobie pozwoliæ.
Piêkno naszych stadionów to w³a¶nie oprawy, wielu przyje¿d¿a i siê zachwyca tym co ultrasi robi±, w innych krajach te¿ siê wzoruj± na tym co robi± polscy kibice. Dlatego ultrasi nie mog± znikn±æ z naszych stadionów, bo bez nich one stan± siê puste, a nasza pi³ka ligowa ca³kiem upadnie.
Mam nadziejê ¿e ca³kiem ca³kiem siê to wam czyta³o, ¿e nie pojedziecie po mnie fal± flejma, bo jakim¶ wielkim pisarzem nie jestem, a chcia³em siê sprawdziæ, jak siê spodoba to pewnie dalej bêdê pisaæ, tylko trochê krócej.