Polski Ultras - zÂły Ultras
Bardzo mnie boli to co widzê w internecie, prasie i telewizji. Czêsto widzê teksty m¹drych g³ów o tym jacy to ultrasi s¹ Ÿli, je¿eli ktoœ siedzi w kotle na Bu³garskiej, na ¯ylecie na £azienkowskiej czy Oporowskiej na Maœlicach, mówi siê ¿e oni to s¹ bandyci. Niedawno czyta³em artyku³ - Dwóch kibiców Œl¹ska Wroc³aw zrobi³o awanturê w tramwaju. By³y tam miêdzy innymi takie informacje ¿e "bandyci" byli pod wp³ywem alkocholi i te¿ byli pseudokibicami Œl¹ska (stwierdzono to po tym ¿e mieli szaliki, a pseudokibice = ultrasi,tak to mo¿na by³o wywnioskowaÌ z artyku³u), czy wy to rozumiecie? Je¿eli jesteœ napity i masz na sobie szalik swojego ukochanego klubu to wiedz ¿e jesteœ pseudokibicem. Ale teraz ogólnie o ultrasach
Kim oni sÂą?
Myœlê ¿e tak po krótko mo¿na powiedzieÌ kim w ogóle s¹ ultrasi. Jest to grupa (dosyÌ du¿a) osób które odpowiadaj¹ za doping, oprawy meczowe na danym stadionie. Takie nazwy jak Wiara Lecha czy Ultras Silesia nie powinny byÌ nikomu anonimowe. Czêsto dziêki nim ludzie przychodz¹ na stadiony, czêsto te¿ to dziêki nim coœ ciekawego siê dzieje na stadionie. Bo wszyscy wiemy jak to z tymi meczami w naszej ekstraklasie jest. Oni kochaj¹ swoje kluby, czêsto gdy danemu klubowi nie idzie, to tylko dany m³yn, kocio³ itp jest pe³ny ludzi. Wierz¹ ¿e dziêki ich dopingowi dru¿yna bêdzie graÌ lepiej, nie boj¹ siê te¿ przeciwstawiÌ decyzjom zarz¹du, potrafi¹ wejœÌ na trening i potrz¹œÌ dru¿yn¹ gdy nie idzie. Czêsto te¿ sami pi³karze mówi¹ ¿e gdyby nie oni to by im tak dobrze nie sz³o.
Ale nie tylko samym klubem ¿yj¹. Czêsto w ich oprawach s¹ elementy patriotyczne, bez problemu mo¿na znaleŸÌ oprawy o ¿o³nierzach wyklêtych, czy o wa¿nych historycznych postaciach.
Co wiĂŞc z nimi nie tak
Szczerze, z nimi jest wszystko ok. WedÂług mnie problem jest z mediami, z wÂładzami - rzÂądem jak i PZPN. Ultrasi sÂą niewygodni dla wÂładz poniewaÂż czĂŞsto majÂą swoje zdanie, nie bojÂą siĂŞ mĂłwiĂŚ wprost co sÂądzÂą. JeÂżeli rzÂąd im siĂŞ sprzeciwi to oni bĂŞdÂą walczyĂŚ - ale nie przemocÂą, ale innymi sposobami jak flagami czy pieÂśniami (donald matole..)
Teraz problemem jest to, ¿e obecnych ultrasów ³¹czy siê z pseudokibicami którzy tylko bij¹ siê po mordach i wyrywaj¹ krzese³ka, mimo ¿e teraz ju¿ o ustawkach prawie nie s³ychaÌ, to ci¹gle siê wpaja spo³eczeùstwu ¿e oni s¹ niebezpieczni, czêsto wulgarni i bez powodu mog¹ ciê obiÌ.
Ale wcale tacy czyÂści nie sÂą
Mówi siê ¿e w s³oju miodu znajdzie siê ³y¿ka dziegciu. Tak te¿ jest i w tym przypadku, pisa³em wczeœniej ¿e nie s³yszy ju¿ siê o ustawkach, ale wci¹¿ do takowych dochodzi, niektórzy mówi¹ ¿e fanatycy s¹ wulgarni i ¿e boj¹ siê wzi¹Ì swoje 10-13 letnie dziecko na stadion - niby jest to prawda, ale chodzê do szko³y wiêc wiem ¿e w podstawówkach dzieci maj¹ce po 8-9 lat potrafi¹ tak przeklinaÌ, ¿e ja do niedawna takich s³ów nie zna³em. Bardzo rzadko ale te¿ jednak dochodzi do sytuacji, jak np ta gdy reprezentacja gra³a w Poznaniu i szef Wiary Lecha oplu³ kobietê bo ta przysz³a (nieœwiadoma) na stadion gdzie jest kocio³ w stroju reprezentacji. Wg mnie mimo ¿e takie sytuacje s¹ rzadkie to nie mog¹ mieÌ prawa bytu.
Atmosfera Euro
Czêsto s³yszê zachwyty jaka to atmosfera by³a na euro, jak¹ to wspania³¹ oprawê zrobili Rosjanie - nagle PZPN obudzi³ siê z rêk¹ w nocniku, bo wszyscy zachwycali siê wy¿ej wymienion¹ sektorówk¹ Rosjan, a u nas nie by³o nic. Niestety tak to jest jak siê chce walczyÌ z ultrasami, chce ich siê wygoniÌ ze stadionów bo s¹ Ÿli. Osobiœcie twierdzê ¿e atmosfera na Euro te¿ nie by³a jakaœ niesamowita (tylko Irlandczycy mnie zaskoczyli pozytywnie), tak wiêc te¿ zachwytu jakiegoœ nie odczuwam. Szkoda ¿e przepisy na to nie pozwalaj¹, ani nikt o tym nawet niechce myœleÌ, ale gdyby wspó³pracowaÌ jakby z ultrasami, daÌ im mo¿liwoœci, aby mogli za³atwiaÌ legalnie pirotechnikê, z zaufanych Ÿróde³. Tak wiem ustawa o imprezach masowych itp. wiêc musia³a byÌ inicjatywa z sejmu. Ale ultrasi to m¹drzy ludzie, i je¿eli tylko by³y by chêci ze strony w³adz to by na pewno skorzystali.
Jurek, idÂź lepiej rĂŞczniki w Realu podawaĂŚ
I tak na zakoĂączenie, coÂś ode mnie do pana Dudka Jurka (wiem Âże i tak tego nie przeczyta) Panie Jurku, anglicy mogli pogoniĂŚ ultrasĂłw z tamtych stadionĂłw, bo tam jest piĂŞkna piÂłka i ludzie chcÂą oglÂądaĂŚ, ale jeÂżeli u nas ich nie bĂŞdzie to kilka tysiĂŞcy osĂłb mniej na stadionie bĂŞdzie, a na to nasze kluby nie mogÂą sobie pozwoliĂŚ.
Piêkno naszych stadionów to w³aœnie oprawy, wielu przyje¿d¿a i siê zachwyca tym co ultrasi robi¹, w innych krajach te¿ siê wzoruj¹ na tym co robi¹ polscy kibice. Dlatego ultrasi nie mog¹ znikn¹Ì z naszych stadionów, bo bez nich one stan¹ siê puste, a nasza pi³ka ligowa ca³kiem upadnie.
Mam nadziejĂŞ Âże caÂłkiem caÂłkiem siĂŞ to wam czytaÂło, Âże nie pojedziecie po mnie falÂą flejma, bo jakimÂś wielkim pisarzem nie jestem, a chciaÂłem siĂŞ sprawdziĂŚ, jak siĂŞ spodoba to pewnie dalej bĂŞdĂŞ pisaĂŚ, tylko trochĂŞ krĂłcej.