PES&FIFA Forum

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy na nowe forum! WiĂŞcej info na PW!
Update: 6/11/2012

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Polski Ultras - zÂły ultras  (Przeczytany 5751 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
TureckiRumun
Newsman.
PiÂłkarz A klasy
*

« : Lipiec 17, 2012, 16:50:24 »

Polski Ultras - zÂły Ultras

Bardzo mnie boli to co widzê w internecie, prasie i telewizji. Czêsto widzê teksty m¹drych g³ów o tym jacy to ultrasi s¹ Ÿli, je¿eli ktoœ siedzi w kotle na Bu³garskiej, na ¯ylecie na £azienkowskiej czy Oporowskiej na Maœlicach, mówi siê ¿e oni to s¹ bandyci. Niedawno czyta³em artyku³ - Dwóch kibiców Œl¹ska Wroc³aw zrobi³o awanturê w tramwaju. By³y tam miêdzy innymi takie informacje ¿e "bandyci" byli pod wp³ywem alkocholi i te¿ byli pseudokibicami Œl¹ska (stwierdzono to po tym ¿e mieli szaliki, a pseudokibice = ultrasi,tak to mo¿na by³o wywnioskowaÌ z artyku³u), czy wy to rozumiecie? Je¿eli jesteœ napity i masz na sobie szalik swojego ukochanego klubu to wiedz ¿e jesteœ pseudokibicem. Ale teraz ogólnie o ultrasach

Kim oni sÂą?

Myœlê ¿e tak po krótko mo¿na powiedzieÌ kim w ogóle s¹ ultrasi. Jest to grupa (dosyÌ du¿a) osób które odpowiadaj¹ za doping, oprawy meczowe na danym stadionie. Takie nazwy jak Wiara Lecha czy Ultras Silesia nie powinny byÌ nikomu anonimowe. Czêsto dziêki nim ludzie przychodz¹ na stadiony, czêsto te¿ to dziêki nim coœ ciekawego siê dzieje na stadionie. Bo wszyscy wiemy jak to z tymi meczami w naszej ekstraklasie jest. Oni kochaj¹ swoje kluby, czêsto gdy danemu klubowi nie idzie, to tylko dany m³yn, kocio³ itp jest pe³ny ludzi. Wierz¹ ¿e dziêki ich dopingowi dru¿yna bêdzie graÌ lepiej, nie boj¹ siê te¿ przeciwstawiÌ decyzjom zarz¹du, potrafi¹ wejœÌ na trening i potrz¹œÌ dru¿yn¹ gdy nie idzie. Czêsto te¿ sami pi³karze mówi¹ ¿e gdyby nie oni to by im tak dobrze nie sz³o.
Ale nie tylko samym klubem ¿yj¹. Czêsto w ich oprawach s¹ elementy patriotyczne, bez problemu mo¿na znaleŸÌ oprawy o ¿o³nierzach wyklêtych, czy o wa¿nych historycznych postaciach.

Co wiĂŞc z nimi nie tak

Szczerze, z nimi jest wszystko ok. WedÂług mnie problem jest z mediami, z wÂładzami - rzÂądem jak i PZPN. Ultrasi sÂą niewygodni dla wÂładz poniewaÂż czĂŞsto majÂą swoje zdanie, nie bojÂą siĂŞ mĂłwiĂŚ wprost co sÂądzÂą. JeÂżeli rzÂąd im siĂŞ sprzeciwi to oni bĂŞdÂą walczyĂŚ - ale nie przemocÂą, ale innymi sposobami jak flagami czy pieÂśniami (donald matole..)
Teraz problemem jest to, ¿e obecnych ultrasów ³¹czy siê z pseudokibicami którzy tylko bij¹ siê po mordach i wyrywaj¹ krzese³ka, mimo ¿e teraz ju¿ o ustawkach prawie nie s³ychaÌ, to ci¹gle siê wpaja spo³eczeùstwu ¿e oni s¹ niebezpieczni, czêsto wulgarni i bez powodu mog¹ ciê obiÌ.

Ale wcale tacy czyÂści nie sÂą

Mówi siê ¿e w s³oju miodu znajdzie siê ³y¿ka dziegciu. Tak te¿ jest i w tym przypadku, pisa³em wczeœniej ¿e nie s³yszy ju¿ siê o ustawkach, ale wci¹¿ do takowych dochodzi, niektórzy mówi¹ ¿e fanatycy s¹ wulgarni i ¿e boj¹ siê wzi¹Ì swoje 10-13 letnie dziecko na stadion - niby jest to prawda, ale chodzê do szko³y wiêc wiem ¿e w podstawówkach dzieci maj¹ce po 8-9 lat potrafi¹ tak przeklinaÌ, ¿e ja do niedawna takich s³ów nie zna³em. Bardzo rzadko ale te¿ jednak dochodzi do sytuacji, jak np ta gdy reprezentacja gra³a w Poznaniu i szef Wiary Lecha oplu³ kobietê bo ta przysz³a (nieœwiadoma) na stadion gdzie jest kocio³ w stroju reprezentacji. Wg mnie mimo ¿e takie sytuacje s¹ rzadkie to nie mog¹ mieÌ prawa bytu.

Atmosfera Euro

Czêsto s³yszê zachwyty jaka to atmosfera by³a na euro, jak¹ to wspania³¹ oprawê zrobili Rosjanie - nagle PZPN obudzi³ siê z rêk¹ w nocniku, bo wszyscy zachwycali siê wy¿ej wymienion¹ sektorówk¹ Rosjan, a u nas nie by³o nic. Niestety tak to jest jak siê chce walczyÌ z ultrasami, chce ich siê wygoniÌ ze stadionów bo s¹ Ÿli. Osobiœcie twierdzê ¿e atmosfera na Euro te¿ nie by³a jakaœ niesamowita (tylko Irlandczycy mnie zaskoczyli pozytywnie), tak wiêc te¿ zachwytu jakiegoœ nie odczuwam. Szkoda ¿e przepisy na to nie pozwalaj¹, ani nikt o tym nawet niechce myœleÌ, ale gdyby wspó³pracowaÌ jakby z ultrasami, daÌ im mo¿liwoœci, aby mogli za³atwiaÌ legalnie pirotechnikê, z zaufanych Ÿróde³. Tak wiem ustawa o imprezach masowych itp. wiêc musia³a byÌ inicjatywa z sejmu. Ale ultrasi to m¹drzy ludzie, i je¿eli tylko by³y by chêci ze strony w³adz to by na pewno skorzystali.

Jurek, idÂź lepiej rĂŞczniki w Realu podawaĂŚ

I tak na zakoĂączenie, coÂś ode mnie do pana Dudka Jurka (wiem Âże i tak tego nie przeczyta) Panie Jurku, anglicy mogli pogoniĂŚ ultrasĂłw z tamtych stadionĂłw, bo tam jest piĂŞkna piÂłka i ludzie chcÂą oglÂądaĂŚ, ale jeÂżeli u nas ich nie bĂŞdzie to kilka tysiĂŞcy osĂłb mniej na stadionie bĂŞdzie, a na to nasze kluby nie mogÂą sobie pozwoliĂŚ.

Piêkno naszych stadionów to w³aœnie oprawy, wielu przyje¿d¿a i siê zachwyca tym co ultrasi robi¹, w innych krajach te¿ siê wzoruj¹ na tym co robi¹ polscy kibice. Dlatego ultrasi nie mog¹ znikn¹Ì z naszych stadionów, bo bez nich one stan¹ siê puste, a nasza pi³ka ligowa ca³kiem upadnie.

Mam nadziejĂŞ Âże caÂłkiem caÂłkiem siĂŞ to wam czytaÂło, Âże nie pojedziecie po mnie falÂą flejma, bo jakimÂś wielkim pisarzem nie jestem, a chciaÂłem siĂŞ sprawdziĂŚ, jak siĂŞ spodoba to pewnie dalej bĂŞdĂŞ pisaĂŚ, tylko trochĂŞ krĂłcej.
leni55
VIP
PiÂłkarz I ligi

ble ble ble

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2012, 12:25:16 »

"bandyci" byli pod wpÂływem alkocholi
alkoholu MrugniĂŞcie Chichot

Czyta³o siê dosyÌ fajnie, zazwyczaj ultrasi s¹ Ÿle interpretowani przez w³adze a nawet spo³eczeùstwo. W Polsce posiadamy œwietny dopingo, szkoda, ¿e na za³ó¿my siatkówce czy pi³ce rêcznej nie jest tak grzecznie i kulturalnie jak na no¿nej. Zdarzaj¹ siê wyj¹tki jak na przyk³ad Euro gdzie wszystko raczej by³o w porz¹dku. Jest co przemyœleÌ...
A tak w ogĂłle to SkÂłado Ty jesteÂś Ultras Chichot W koĂącu robisz za doping na Lechii  UÂśmiech

"NienawidzĂŞ mĂłwiĂŚ o piÂłce noÂżnej. Po prostu w niÂą gram." (Robbie Fowler)
"Liverpool FC zostaÂł stworzony dla mnie, a ja dla Liverpoolu" (Bill Shankly)
"Problem z sĂŞdziami jest taki, Âże znajÂą zasady, ale nie znajÂą gry." (Bill Shankly)
RowÂłerek
Zakochany, miszczu...
PiÂłkarz Ekstraklasy
**

Vatos Locos Clan...!!

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2012, 12:27:27 »

Ne? Chichot
Kiedy tak mĂłwiÂłem, Âże robiĂŞ za doping? Chichot
Ja na Lechii byÂłem tylko kilka razy, choĂŚ przyznaje odpalaÂłem piro na "mÂłynie" Chichot

Turek - czytaÂło mi siĂŞ to za**biÂście, brawa za fajny arty MrugniĂŞcie

[ url = http://<link do kariery>] [img ] link do obrazka [ /img] [ /url]
barthez.
Moderator Globalny
PiÂłkarz Ekstraklasy

"C'est un entraĂŽneur guerre." Reprezentacja ♥

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2012, 12:28:26 »

Sam pisaÂłeÂś? ; )
leni55
VIP
PiÂłkarz I ligi

ble ble ble

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2012, 12:36:00 »

Skladak mĂłwiÂłeÂś mĂłwiÂłeÂś na ggaczu

"Problem z sĂŞdziami jest taki, Âże znajÂą zasady, ale nie znajÂą gry." (Bill Shankly)
RowÂłerek
Zakochany, miszczu...
PiÂłkarz Ekstraklasy
**

Vatos Locos Clan...!!

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2012, 12:36:45 »

Skladak mĂłwiÂłeÂś mĂłwiÂłeÂś na ggaczu
Serio? Chichot
Ne przypominam sobie JĂŞzyk

Sam pisaÂłeÂś? ; )
Mam nadziejĂŞ Âże caÂłkiem caÂłkiem siĂŞ to wam czytaÂło, Âże nie pojedziecie po mnie falÂą flejma, bo jakimÂś wielkim pisarzem nie jestem, a chciaÂłem siĂŞ sprawdziĂŚ, jak siĂŞ spodoba to pewnie dalej bĂŞdĂŞ pisaĂŚ, tylko trochĂŞ krĂłcej.
Ten cytat, chyba wszystko wyjaÂśnia Chichot

barthez.
Moderator Globalny
PiÂłkarz Ekstraklasy

« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2012, 12:40:42 »

Ten cytat, chyba wszystko wyjaÂśnia
Faktycznie Chichot

Pisz dalej ; )
TureckiRumun
Newsman.
PiÂłkarz A klasy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2012, 14:16:00 »

Ahh... udaÂło mi siĂŞ ludzi ÂściÂągn¹Ì  DuÂży uÂśmiech

No fajnie Âże siĂŞ podobaÂło.. teraz czekam na dzisiejszy mecz, i potem coÂś siĂŞ piÂśnie

(gdzieÂś tam czasem myÂślĂŞ o pracy w magazynach sportowych albo jako komentator  DuÂży uÂśmiech)

dziĂŞki jeszcze raz za miÂłe sÂłowa

barthez: sorka za edit, mój b³¹d...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2012, 14:18:57 wysłane przez barthez. » Zapisane
barthez.
Moderator Globalny
PiÂłkarz Ekstraklasy

« Odpowiedz #8 : Lipiec 18, 2012, 14:20:24 »

up,

Przepraszam za edit, przypadek... ;>

(gdzieÂś tam czasem myÂślĂŞ o pracy w magazynach sportowych albo jako komentator  DuÂży uÂśmiech)
Nie tylko Ty ; )

Wiesz co? WeÂź siĂŞ za karierĂŞ. Tam moÂżesz siĂŞ wykazaĂŚ ; )
TureckiRumun
Newsman.
PiÂłkarz A klasy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 18, 2012, 14:24:00 »

Na pesnext pisa³em karierê, powiem ci ¿e fajnie mi siê pisa³o.. ale po po³owie sezonu ju¿ nie wytrzyma³em z b³êdami pesa, a w fifie mam ten problem ¿e po 15 minutach mnie wywala z meczu.
barthez.
Moderator Globalny
PiÂłkarz Ekstraklasy

« Odpowiedz #10 : Lipiec 18, 2012, 14:26:53 »

Zainstaluj od nowa, zrĂłb coÂś... bo szkoda siĂŞ marnowaĂŚ! ; )
RowÂłerek
Zakochany, miszczu...
PiÂłkarz Ekstraklasy
**

Vatos Locos Clan...!!

« Odpowiedz #11 : Lipiec 18, 2012, 14:27:11 »

Na pesnext pisa³em karierê, powiem ci ¿e fajnie mi siê pisa³o.. ale po po³owie sezonu ju¿ nie wytrzyma³em z b³êdami pesa, a w fifie mam ten problem ¿e po 15 minutach mnie wywala z meczu.
No to Football Manager wita Chichot

TureckiRumun
Newsman.
PiÂłkarz A klasy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 18, 2012, 14:45:18 »

Ojj nie... do menagierĂłw" DuÂży uÂśmiech to ja siĂŞ nie nadajĂŞ.. poczekam aÂż gameplay football bĂŞdzie miaÂł tryb menagierski (uwielbiam to sÂłowo Chichot) albo bĂŞdzie 32 druÂżyny to lm siĂŞ zrobi DuÂży uÂśmiech
leni55
VIP
PiÂłkarz I ligi

ble ble ble

« Odpowiedz #13 : Lipiec 18, 2012, 15:44:50 »

DÂługo bĂŞdzie trzeba na to czekaĂŚ? MrugniĂŞcie

TureckiRumun
Newsman.
PiÂłkarz A klasy
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 18, 2012, 15:51:47 »

Na co??
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

bross- wilczyindex off-road4x4wiki thepunisher nielegalnewyscigi